dinsdag 29 maart 2016

Fijnafstelling vergroot fietsplezier!


Het klinkt u wellicht bekend in de oren: na een stevig eind op de pedalen resulteert dat in een pijnlijke knie, een gevoelloze voet, een stramme rug of een zeer gevoelig achterwerk. Maar ook om het beter te kunnen presteren is een ideale positie op uw fiets belangrijk.

Bij FitYourBike dynamische fietspositie in Doetinchem bepaal ik met behulp van precisie-apparatuur van GebioMized op de millimeter nauwkeurig wat de ideale afstelling is van de zadelhoogte, zadelhoek, de stuurhoogte en de afstand tussen zadel en stuur. Per fiets ben ik daar gemiddeld 3 uur mee bezig.

Het spreekt voor zich dat de krachtverdeling op uw voeten en zadel een enorme uitwerking hebben op de rest van het lichaam. Als uw fietspositie niet in balans is, kunt u blessures ontwikkelen aan uw zitvlak, nek, rug en knieën. Die blessures kunnen u gaan weerhouden te gaan fietsen maar ook storen in het dagelijks leven. Dit wil ik graag samen met u voorkomen.
Ook zonder blessures is het belangrijk zo ‘comfortabel’ mogelijk op uw fiets te zitten. Alleen dan kunt u maximaal presteren.

Tijdens een dynamische test wordt er naar de bewegingen op de fiets gekeken. De ideale positie wordt bepaald, door lichaamshoeken op de fiets te meten.
Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de stabiliteit en druk op de verschillende contactpunten; zadel, stuur en pedalen.

Zadeldruk


Bij veel mensen is zadelproblemen een veel gehoorde klacht. Veel gehoorde klachten zijn gevoelloosheid (te veel druk op bloedvaten en zenuwbanen), een te hoge druk, pijn na plassen, schuurplekken, of zitvlakproblemen (abces).
Veel van deze klachten komen voort uit een verkeerde fietsafstelling. Het zadel staat te hoog/te laag, te ver naar voren/achteren, niet horizontaal, te diepe zit of gewoon een simpelweg een verkeerde zadelkeuze.


Klein verschil groot effect

Gedurende het fitproces zoeken we altijd naar de meest optimale drukverdeling tussen de
contactpunten stuur, zadel en pedalen. In eerste instantie wordt het zadel horizontaal afgesteld. Met behulp van sensormatje, dat over uw zadel gaat, zie ik hoe u zich beweegt over het zadel. Hoe stabieler de zit, hoe efficiënter u uw kracht kunt gebruiken.

Soms kan kanteling van de zadelneus 1 graad naar beneden een opmerkelijke vermindering van de zitklachten geven, zonder merkbare verhoging van de druk op de armen. Of is het zadel gewoon niet goed en wordt met een ander zadel het drukbeeld veel evenwichtiger.

Zo zie je dat er vele oorzaken zijn voor zitvlakproblemen. Soms kunnen kleine wijzigingen in de afstelling, al grote veranderen geven. De maximale druk is veel lager, een groter contactoppervlak wordt belast, wat een evenwichtiger drukbeeld laat zien. Hierdoor wordt de zit stabieler, de kracht-efficiëntie vergroot en zadelklachten voorkomen.

Voetdruk
Hetzelfde geldt bij drukmeting in de schoen. Hierbij worden hotspots opgespoord, stand van de voeten bepaald en krachtoverbrenging. Door schoen/pedaal optimalisatie, door juiste uitlijning, afstelling schoenplaatjes en gebruik van zolen en wigjes, wordt de stabiliteit en kracht-efficiëntie vergroot.

Kortom een optimale bikefitting is altijd dynamisch en houdt rekening met de klachten en doelen van de fietser, waarbij rekening wordt gehouden met alle contactpunten op de fiets!
Verder kunt u bij Fityourbike ook terecht voor maatwerkschoenen en mobiliteitstesten.
Auteur: Sander Visschers, eigenaar FitYourBike en OptiFit
www.fityourbike.nl                                                                                       www.optifit.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten